sâmbătă, 21 iunie 2014

Baltagul de Mihail Sadoveanu (Roman traditional realist mitic)



            Tradiţionalismul este un curent cultural, care aşa cum sugerează şi denumirea  apără şi promovează tradiţia, concepută ca o însumare a valorilor arhaice, patriarhale ale spiritualităţii românești. Încercarea de conservare a valorilor tradiţionale româneşti s-a regăsit şi în activitatea poporanismului, sămănătorismului şi gândirismului care s-au manifestat în primul sfert al secolului al XX-lea.
            În perioada interbelică, direcţia tradiţionalistă s-a regăsit în programul promovat mai ales   în reviste cu orientări ideologice distincte cum ar fi „Sămănătorul” (sămănătoriştii se opuneau influenţelor străine, considerate primejdioase pentru cultura naţională), „Viaţa românească” ( în prima etapă avea o orientare poporanistă, adică o simpatie exagerată pentru ţăranul asuprit, iar apoi în a doua etapă  o  orientare generală în spiritul unei democraţii rurale) , „ Gândirea” ( care aduce ca noutate promovarea în operele literare a credinţei religioase ortodoxe româneşti, care ar fi elementul esenţial de structură a sufletului românesc şi consideră importantă valorificarea miturilor autohtone, a riturilor, şi a credinţelor străvechi prin care pot fi surprinse particularităţile sufletului naţional.)
În spiritul tradiționalismului, principala temă a romanelor lui Sadoveanu este viața satului românesc, prezentând omul simplu ca păstrător al tradițiilor și al obiceiurilor vechi.
„Baltagul” este un roman deoarece este o operă epică în proză, cu acţiune simplă, de mare întindere, cu mai multe personaje şi cu o intrigă complexă. Personajele sunt bine conturate prin relația lor cu conflictul, iar acțiunea conturează o imagine profundă a vieţii. Principalul mod de expunere este naraţiunea, iar personajele se caracterizează direct prin descriere şi indirect, prin faptele, gândurile şi vorbele lor și prin relațiile cu celelalte personaje.
            Romanul Baltagul” scris în 1930, în doar 17 zile, inspirat din balada populară „Miorița” este o prezentare a vieții păstorești și un elogiu adus calităților morale ale oamenilor simpli. Autorul a dorit să prezinte în acest roman viața oamenilor de la munte și caracterul acestora. Astfel, tema operei ilustrează lumea arhaică a satului românesc, viața păstorilor, care păstrează tradițiile și valorile morale străvechi. Tipul uman prezentat prin figura eroinei iubește dreptatea și adevărul și are un caracter dârz, hotărât, conformat condițiilor naturale aspre în care trăiește.
        Titlul romanului face trimitere la mitul labirintului, ceea ce se conturează şi la nivelul acţiunii. Baltagul (topor cu două tăişuri) este un obiect simbolic, ambivalent: armă a crimei şi instrumentul împlinirii dreptății. Trebuie remarcat că în roman acelaşi baltag (al lui Nechifor) îndeplineşte cele două funcţii. Criticul Marin Mincu asociază baltagul cu labrys-ul, securea dublă cu care a fost doborât minotaurul mitic. Chiar numele personajelor ( Nechifor, Vitoria, Gheorghiţă) ar avea semnificaţii simbolice desemnând triumful, victoria dreptăţii.
       Romanul se caracterizează prin obiectivitate, naraţiunea se face la persoana a III-a, iar naratorul este omniscient, iar prin tehnica detaliului se reconstituie lumea satului de munteni şi acţiunile Vitoriei. Timpul desfășurării evenimentelor nu este exact precizat, prin repere temporale: „aproape de Sf. Andrei, „în Postul Mare”, „10 martie”. Locul acţiunii este satul Măgura Tarcăului, zona Dornelor şi a Bistriţei, dar şi cel de câmpie, Cristeşti în Balta Jijiei. Fiind şi un roman realist, traseul urmat de Vitoria şi Gheorghiţă conţine şi toponime existente pe hartă.
            Acțiunea romanului se desfășoară pe un singur plan narativ, urmărind drumul Vitoriei Lipan, iar conflictul este unul simplu, descoperirea ucigașilor lui Nechifor Lipan. Structural, opera se compune din 16 capitole care se grupează pe trei idei principale: primele 6 capitole cuprind așteptarea, neliniștea Vitoriei și pregătirile ei pentru drum: Capitolele 7-13 prezintă căutările, drumul eroinei de la Măgura la Suha, apoi ultimele 3 capitole conțin evenimentele găsirii cadavrului lui Nechifor, înmormântarea lui, respectiv pedepsirea celor doi ucigași.
            Principala sursă de inspirație este balada populară „Miorița, ceea ce este sugerat și prin moto-ul romanului „Stăpâne, stăpâne / Mai chiamă-ți ș-un câne…” Din baladă autorul a preluat tema, fiind vorba de uciderea unui cioban, mitul comuniunii omului cu natura și unele motive literare ca: obiceiul păstoritului, complotul sau motivul animalului credincios.
            Romanul este o operă epică realistă, se caracterizează prin obiectivitate, naraţiunea se face la persoana a III-a, iar naratorul este omniscient. Perspectiva temporală este lineară, întâmplările sunt povestite în ordine cronologică, din toamnă în primăvară. Perspectiva spațială este reală, locul acțiunii fiind satele de munte: Măgura, Bicaz, Călugăreni, Farcașa, Borca, Cruci, Vatra Dornei, Broșteni, Sabasa, Suha. 
Incipitul romanului cuprinde o legendă despre rânduiala primită de neamurile omenești, în care Dumnezeul le-a dat muntenilor inimă ușoară și veselie, legendă pe care Nechifor avea obiceiul să o povestească.
            Prima parte include expoziţiunea şi intriga, prezintă frământările Vitoriei în aşteptarea soţului care întârzie din ce în ce mai mult timp şi pregătirile de drum. În  expoziţiune este prezentat  satul Măgura Tarcăului și locuitorii acestuia, oameni dârji, hotărâți, conformați condițiilor naturale aspre în care trăiesc. Este descrisă familia Lipan și se realizează și un portret fizic al Vitoriei.
            Intriga cuprinde neliniște eroinei, dar şi acţiunile pe care le intreprinde înainte de a pleca în căutarea soţului ei: ţine post negru douăsprezece vineri, se închină la icoana Sfintei Ana de la mănăstirea Bistriţa, anunţă autorităţile de dispariţia soţului, vinde unele lucruri pentru a face rost de bani de drum, pe fiica ei Minodora o lasă în grija unei mănăstiri, iar lui Gheorghiţă îi comandă un baltagasemănător cu cel al tatălui său.
            Partea a doua conţine desfăşurarea acţiunii şi prezintă drumul parcurs de Vitoria  şi fiul ei, Gheorghiţă, până la găsirea cadavrului soțului ucis. Ei reconstituie itinerarul lui Nechifor Lipan, făcând o serie de popasuri : la hanul lui Donea de la gura Bicazului, la crâşma domnului David de la Călugăreni, la moş Pricop din Fărcaşa, la Vatra Dornei unde află şi de actul de vânzare a oilo), apoi spre Borca, unde  întâlnesc pe drum un botez, apoi şi o nuntă la Cruci .Vitoria respectă tradiţia, la botez oferă cadou la cumetrie şi ciocneşte cu nuntaşii în cinstea miresei și spune o frumoasă orație de nuntă. Întrebând din sat în sat, ea îşi dă seama că soţul ei a dispărut între Sabasa şi Suha. Cu ajutorul câinelui regăsit, Vitoria  descoperă cadavrul soţului ei într-o râpă între cele două sate.
            Partea a treia prezintă sfârşitul drumului: înmormântarea și praznicul lui Nechifor, respectiv demascarea şi pedepsirea ucigaşilor. În cel mai evident spirit tradiţionalist, Vitoria face rânduielile cuvenite pentru mort , anunţă autorităţile, cheamă preotul și bocitoarele, organizează ritualurile înmormântării. Scena înmormântării este considerată o excelentă pagină de folclor românesc din care nu lipsesc elementele cu valoare de simbol: bradul, bocitoarele, preoţii, sau găina neagră ce se trece peste mormânt. La praznic Vitoria reconstituie scena crimei, surprinzându-i şi pe ucigaşii Ilie Cuţui şi Calistrat Bogza. Cuțui îşi recunoaşte vina, însă Bogza devine agresiv. Este lovit de Gheorghiţă  cu baltagul lui Nechifor şi sfâşiat de câinele Lupu, făcându-se astfel dreptate. Odată adevărul aflat şi criminalii pedepsiţi, Vitoria se pregăteşte să se întoarcă acasă, plănuind că va reveni aici pentru parastas şi o va aduce şi pe Minodora , „ca să cunoască mormântul” tatălui ei, după care vor pleca „ la Măgura, ca să luăm de la coadă toate câte am lăsat.”
            Tradiționalismul se caracterizează prin valorificarea miturilor, trăsătură ce caracterizează și romanul „Baltagul” al lui Sadoveanu. Aspectele mitice sunt preponderente în acest roman. George Călinescu afirma că „Baltagul”este o continuare a baladei „Miorița”. Motoul de la începutul romanului îl conduce pe cititor spre mitul existenței pastorale și argumentează viziunea mioritică asupra morții, căreia Sadoveanu îi dă o nouă interpretare, aceea a existenței ciclice, viață - moarte și din nou la viață.
            Un alt mit prelucrat este cel al marii călătorii. Drumul Vitoriei este o referire la mitul popular românesc care privește moartea ca pe o lungă călătorie, iar ca Nechifor să-și găsească liniștea, soția și fiul său trebuie să facă dreptate. Mitul crengii de aur poate fi descoperit în ultima parte a romanului, când  Gheorghiță îl loveşte pe Bogza cu baltagul său și când Vitoria  singură descoperă adevărul și pedepsește răul. Romanul pare să valorifice și o cunoscută legendă egipteană cea a lui Isis și Osiris. În această legendă soția, Isis, pleacă în căutarea soțului ucis de un zeu rău. Ea îi găsește osemintele în apele Nilului. Este ajutată de un zeu cu cap de câine, Chorus, iar în aventura sa este însoțită de fiul său.
            Drumul parcurs de personajele romanului are valoare simbolică. Critica literară a numit acest drum „de viață și de moarte”. Pe acest drum a fost omorât Nechifor și pe același drum merg Vitoria și Gheorghiță. Vitoria se îndreaptă cu fiecare pas spre adevăr, iar Gheorghiță este inițiat în văață.  în tainele existenței. Fiecare localitate pe unde trec cei doi este un pas important spre descoperirea adevărului și pentru inițierea lui Gheorghiță. Acesta va cunoaște viața oierului, greutățile cu care se confruntă, cunoaşte obiceiurile, tradițiile, iar la pedepsirea ucigașilor dă dovadă de curaj și de maturitate. Astfel este gata pentru a intra în rândul oierilor și  să preia gospodăria.
            Romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu este un roman tradițional care oferă  o imagine amplă şi profundă a vieţii, zugrăveşte modul de viaţă al oamenilor de la munte, unde obiceiurile şi tradiţiile sunt păstratate cu sfinţenie. „Baltagul” este considerat expresia cea mai înaltă a stilului sadovenian și unul dintre cele mai reușite romane din literatura română.